Succesvolle 9e editie van het SBCO / NVN Kaarsen 47/2 invitatietoernooi

By | augustus 27, 2018

Afgelopen weekend werd voor de negende keer het Ankerkader 47/2 Invitatietoernooi gehouden in Biljartcentrum Oegstgeest. Initiatief- en tevens deelnemer Ronald Filippo had weer een uitstekend deelnemersveld georganiseerd. Titelverdediger Sam van Etten en vaste klant van het toernooi Peter de Bree moesten helaas passen voor deelname. Dit opende echter de weg voor andere toppers als Martijn Egbers en Sven Nabuurs.

In de poulefase werd er reeds fantastische partijen gespeeld door o.a. Ferry Jong, Martijn Egbers en Demi Pattiruhu. Op papier ook op voorhand de kanshebbers voor de titel. In deze fase waren het Ferry en Martijn die direct vuurwerk lieten zien. In slechts 2 beurten maakte Ferry zijn partij uit. Series van 117 en 83 waren voldoende voor de 200 te maken caramboles. Freek Ottenhof liet goed spel zien en versloeg zuiderbuur en ereklasse aldaar Johan Devos in slechts 6 beurten. Filippo versloeg verrassend Demi Pattiruhu op vrijdag avond in 7 beurten en liet tevens de eerste serie van boven 100 in het toernooi noteren.

Demi herstelde zich in zijn volgende twee partijen in de poule. In slechts 4 en 6 beurten liet hij Frank Vermeulen en Sven Nabuurs kansloos en legde, met een moyenne van 27,65 en 4 punten beslag op de eerste plaats in poule B. In poule A was het Ferry Jong die ongeslagen de eerste plaats greep met een algemeen moyenne van 37,50..!! Martijn Egbers wist in poule A beslag te leggen op de tweede plaats, waar hij maar één partij winnend had afgesloten, maar puur op moyenne en pure klasse deze plaats ook verdiende. Moyenne 37,09 en een hoogste serie van 138 caramboles noteerde hij in de partij tegen Johan Devos, die hij versloeg in slechts 3 omlopen. Filippo legde in zijn derde poulewedstrijd (5 beurten) de basis voor de 2e plaats en daarmee de kansen voor de titel in de bovenste helft van de kruisfinales.

Pattiruhu tegen Egbers werd een prachtige demonstratie van Demi. In slechts 3 beurten en een hoogste serie van 110 liet hij weinig kans voor Martijn Egbers. Op de andere tafel was het titelkandidaat Ferry Jong die het opnam tegen de BCO-speler Ronald Filippo. Ferry liet direct zijn bedoelingen zien en nam direct het heft in handen na een nog niet eens onverdienstelijk serie van even in de veertig van Ronald. Ferry moest zijn serie van 123 staken door een bal slechts één millimeter te zacht te stoten. Ronald antwoordde weer met een goede serie, maar zeker niet zoals het prachtige spel van zijn opponent. Deze leek er wel klaar mee te zijn en ging rap op serie richting de finish. Ongelofelijk maar waar, weer moest hij gaan zijn zitten door een bal amper een halve centimeter te zacht te spelen. Ronald pakte deze kans en scoorde weer circa 25% van het aantal te maken caramboles. Jong kreeg het Aramith weer onder controle en leek nu toch echt de partij volledig af te wikkelen. De positie werd moeilijk en onverwachts moest Ferry op slechts 19 punten voor het einde zijn serie staken. Ronald antwoordde weer met goede serie van in de veertig, want hij kon de ballen niet langer onder controle houden. Met de keu al bijna uit elkaar gedraaid wachtte hij dan maar ook op de laatste paar punten van zijn opponent. Maar ook deze kon een misser op slechts 8 punten voor het einde niet voorkomen. Met zichtbare spanning in het lijf lukte het Ronald om de partij in slechts 4 beurten uit te maken met een serie van 63 caramboles en Ferry Jong had geen gelijkmakende beurt.

De ‘kleine’ finale ging daarom tussen Ferry Jong en Martijn Egbers. Deze mannen wilden klaarblijkelijk niet voor elkaar onder doen, want zij maakten er een ware biljartdemonstratie van. Gelijk spel in slechts 3 beurten…!! Ferry noteerde tevens zijn hoogste serie (127) van het toernooi op tafel. Voor Martijn was het zijn beste partij van het toernooi. De ‘grote’ finale was een beetje een domper. Ronald kon geen enkele weerstand bieden en kon uitsluitend maar genieten van het prachtige spel van zijn opponent.  Demi Pattiruhu was de meest regelmatige speler van het toernooi en werd zeer verdiend kampioen.

Na een korte en gezellige prijsuitreiking, werden voornamelijk de arbiters van het weekend in het zonnetje gezet. Ton Ebbenhorst, André van Hattum, Gerard de Graaf en Rob van Dorp hebben wederom een puike prestatie geleverd en werkelijk waar uitstekend gearbitreerd.

Einduitslag